Blog

Feit of fictie: hoe (on)schadelijk is de UV-nagellamp voor jouw klanten?

Zijn UV-lampen voor nagels schadelijk? Feiten en fictie onthuld

Zijn UV-lampen voor nagels schadelijk? Een veelgestelde vraag in de beautybranche, waar nagelstylisten, eigenaren van nagelstudio’s, manicures en pedicurepraktijken mee te maken hebben. Er zijn bezorgdheden over de mogelijke schadelijke effecten van UV-lampen op de gezondheid van klanten. In dit artikel zullen we de feiten en fictie onderzoeken omtrent het gebruik van UV-lampen voor nagels en de mogelijke relatie met huidkanker en andere aandoeningen.

Wat zijn UV-lampen voor nagels?

UV-lampen voor nagels zijn essentiële tools voor het uitharden van gelnagellak, BIAB, nagelreparaties en acrylnagels. Deze lampen zenden ultraviolette straling uit, waardoor de nagellak of acryl hard wordt en langdurig blijft zitten. Het gebruik van UV-licht is cruciaal voor dit proces, maar er zijn zorgen gerezen over de potentiële risico’s voor klanten.

Het verband tussen UV-licht en huidkanker

Is er wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van UV-lampen voor nagels direct verband houdt met huidkanker? Op dit moment ontbreekt overtuigend bewijs. Klanten worden tijdens een nagelbehandeling blootgesteld aan lage niveaus van UV-straling gedurende een korte periode. Het risico op huidkanker wordt voornamelijk geassocieerd met langdurige blootstelling aan intense UV-straling, zoals zonnebanken of overmatig zonnebaden.

professionele nagellamp pro van SUNfeet, professionele gellak lamp nageldroger uv-lampen voor nagels gellaklamp gellamp nagellaklamp uv lamp voor nagels

Beschermende maatregelen bij het gebruik van UV-lampen

Hoewel het directe risico laag is, is het belangrijk om passende voorzorgsmaatregelen te nemen bij het gebruik van UV-lampen voor nagels. Hier zijn enkele tips om de blootstelling aan UV-straling te minimaliseren en de veiligheid van klanten te waarborgen:

Informeer klanten over het gebruik van UV-lampen

Informeer klanten over het gebruik van UV-lampen en leg uit dat de blootstelling aan UV-straling minimaal is tijdens een nagelbehandeling. Door klanten bewust te maken van de werkelijke blootstelling aan UV-licht, kunnen onnodige zorgen worden weggenomen. Dit verhoogt eveneens de klanttevredenheid.

Gebruik zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor

Moedig klanten aan om hun handen in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor voordat ze hun nagels laten behandelen. Dit helpt om de huid te beschermen tegen de mogelijke effecten van UV-straling.

Overweeg het gebruik van UV-beschermende handschoenen

Overweeg het gebruik van UV-beschermende handschoenen tijdens de behandeling om de blootstelling van de huid aan UV-straling verder te verminderen. Deze handschoenen zijn speciaal ontworpen om te beschermen tegen UV-licht en kunnen een extra laag bescherming bieden.

gellak lamp gelnagels uv led lamp nagelstudio

Alternatief: (combinatie van UV- en) LED-lampen

LED-lampen kunnen een alternatief zijn voor traditionele UV-lampen, aangezien ze minder intense straling en kortere uithardingstijden hebben. Door over te stappen op LED-technologie kunnen de risico’s van langdurige blootstelling aan UV-straling verder worden verminderd. Zo heeft de SUNfeet nagellamp een combinatie van UV en LED lampen. Hiermee wordt de kracht van UV behouden zonder dat er veel UV-straling bij komt kijken. Dit maaks de UV LED lamp geschikt voor gellak, BIAB, (poly)acryl en nagelrepartaties.

Lees ook: Professionele gellak lamp kopen? Hier moet je op letten

Andere mogelijke effecten en voorzorgsmaatregelen

Hoewel er geen sterk bewijs is dat UV-lampen voor nagels direct schadelijk zijn voor klanten, moeten bepaalde groepen mogelijk voorzichtiger zijn. Mensen met een voorgeschiedenis van huidaandoeningen, allergieën of gevoeligheid voor UV-licht kunnen gevoeliger zijn voor mogelijke effecten. Het is belangrijk om klanten bewust te maken van mogelijke bijwerkingen, zoals huidverkleuring of uitdroging, die kunnen optreden bij overmatig gebruik van UV-licht.

De Veiligheid van UV-Nagellampen: Wetenschappelijk Onderzoek en Vergelijkingen

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken van hoge kwaliteit, uitgevoerd door toonaangevende experts, hebben aangetoond dat UV-nagellampen veilig zijn. Helaas hebben sommigen dit niet goed begrepen. De meeste informatie die de media heeft vrijgegeven is misleidend en/of bedrieglijk. Bovendien hebben verschillende slecht uitgevoerde wetenschappelijke onderzoeken door amateurs met onjuiste testapparatuur voor verwarring gezorgd. Gelukkig hebben gerenommeerde UV-experts duidelijkheid verschaft. Deze studies tonen aan dat zowel LED-stijl als TL-stijl UV-nagellampen veilig zijn zoals gebruikt in nagelsalons.

Minstens 3x veiliger dan zonlicht

De wetenschappelijke studies hebben bevestigd dat deze lampen minstens drie keer veiliger zijn dan zonlicht dat recht boven je hoofd schijnt, en minstens elf keer veiliger dan zonlicht uit een gemiddelde hoek. De UV-nagellampen zijn specifiek ontworpen om veilig te zijn. Ze stralen alleen UV-A uit, het veiligste deel van het UV-spectrum. Bovendien worden meer dan 40% van de UV-A-golflengten geëlimineerd. Er wordt geen gebruik gemaakt van UV-B of UV-C om nagelcoatings uit te harden. De lampen gebruiken filters om alleen de veiligste UV-A-golflengten door te laten en zorgwekkende golflengten te filteren. De lage intensiteit van UV-straling in combinatie met het wegfilteren van schadelijke golflengten maakt dat wetenschappers deze lampen als veiliger beschouwen dan natuurlijk zonlicht.

Het vergelijken van UV-nagelbehandelingen met medische UV-psoriasisbehandelingen heeft aangetoond dat klanten 250 jaar wekelijkse UV-manicures of UV-pedicures zouden moeten ondergaan om de risico’s te evenaren die verbonden zijn aan slechts één kuur van deze veilige medische behandelingen. Vooraanstaande UV-expert Dr. Robert Sayre benadrukt dat artsen de blootstelling aan UV-licht aanzienlijk overdrijven.

Het gebruik van UV-nagellampen in nagelsalons en pedicurepraktijken omvat typisch een blootstelling van acht minuten of minder, tweemaal per maand. Het risico op UV-blootstelling tijdens de rit naar de salon is groter dan tijdens de nagelbehandeling zelf. Zolang professionals de instructies opvolgen en alle waarschuwingen in acht nemen, is het zeer onwaarschijnlijk dat ze hun klanten blootstellen aan onveilige UV-niveaus.

Geen overtuigend verband tussen UV-lampen voor nagels en (huid)kanker

Op basis van het huidige beschikbare bewijs is er geen overtuigend verband tussen het gebruik van UV-lampen voor nagels en huidkanker of andere aandoeningen bij klanten. Het is echter altijd verstandig om de blootstelling aan UV-straling te minimaliseren door beschermende maatregelen te nemen, zoals het gebruik van zonnebrandcrème en UV-beschermende handschoenen. Als professional in de beautybranche is het essentieel om op de hoogte te blijven van nieuwe onderzoeken en aanbevelingen op dit gebied en je praktijk dienovereenkomstig aan te passen.

Met deze informatie kun je de feiten en fictie rondom het gebruik van UV-lampen voor nagels beter begrijpen. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en je klanten goed te informeren, kun je een veilige en verantwoorde omgeving creëren voor nagelbehandelingen met UV-licht. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de beautybranche en pas je praktijk aan op basis van de meest recente onderzoeksresultaten. Zo kun je met vertrouwen hoogwaardige nagelservices aanbieden aan je klanten.

professionele nagellamp uv led lamp voor nagels gellak pedicure nagelstudio salon

Veelgestelde vragen

Een goede lamp is essentieel voor de kwaliteit van een nagelbehandeling omdat het zorgt voor een volledige uitharding van de gebruikte nagelproducten. Een lamp met de juiste golflengte en intensiteit zorgt ervoor dat de gel, acryl of gellak gelijkmatig en volledig uithardt, wat resulteert in duurzame en goed uitziende nagels. Het gebruik van een kwaliteitslamp helpt ook bij het voorkomen van onvolkomenheden, zoals luchtbellen of loslatende nagellagen.

Een goede lamp voor een nagelstudio moet aan bepaalde criteria voldoen. Enkele belangrijke kenmerken zijn:

 • Voldoende vermogen en golflengte van het licht om de nagels volledig en gelijkmatig uit te harden.
 • Snelle uithardingstijd om de efficiëntie te verbeteren en de wachttijd voor klanten te verkorten.
 • Duurzaamheid en betrouwbaarheid voor intensief en langdurig gebruik in een professionele omgeving.
 • Ergonomisch ontwerp om comfortabel te werken en vermoeidheid van de handen en polsen te verminderen.
 • Energiezuinigheid om de operationele kosten te verlagen en een milieuvriendelijke keuze te zijn.

Naast een goede nagellamp zijn er nog andere essentiële benodigdheden voor een goed uitgeruste nagelsalon. Enkele voorbeelden zijn:

 • Nagelfrezen en -boren voor het vijlen en modelleren van de nagels.
 • Nagelvijlen en buffers om de nagels in de gewenste vorm te brengen.
 • Nagelriemolie en -crèmes voor het verzorgen en hydrateren van de nagelriemen.
 • Nageltangen en nagelscharen voor het knippen en verzorgen van nagels.
 • Nail art tools en accessoires voor creatieve ontwerpen en versieringen.
 • Desinfectiemiddelen en reinigingsproducten voor een hygiënische werkomgeving.

De SUNfeet nageldroger wordt geleverd met een garantie van 12 maanden. Als de lamp defect raakt door normale slijtage of door schade veroorzaakt door verwijtbaar ondeskundig gebruik of nalatigheid in onderhoud, dan kan er geen aanspraak worden gemaakt op de garantie. Eventuele garantie aanspraken kunnen pas gemaakt worden na schriftelijke bevestiging van de leverancier.

Als je de SUNfeet nagellamp voor 12:00 uur bestelt, wordt deze dezelfde dag nog verzonden via pakketdienst. De kosten voor verzending bedragen €12,50 voor Nederland en €15,00 voor België. De prijs van de SUNfeet nageldroger bedraagt €148,- excl. BTW, maar momenteel is er een tijdelijke beursactie (van 6 t/m 30 april 2023) waarbij de lamp verkrijgbaar is voor €125,- excl. BTW.

SUNfeetproducts B.V. 2023 ©